perjantai 5. joulukuuta 2014

Hyvää Itsenäisyys päivää itse kullekin, mutta?

Niin mitä mutta?
Onko itsenäisyytemme alku tuon II maailmansodan jälkeen, Talvisodan ja Jatkosodan jälkeen?
Niin minusta tuntuu kun seuraa median uutisointeja, oli se sitten printti tai Radio- TV asemien kautta, unohtamatta poliitikkoja ym. tekeviä ja vaikuttajia.

Tietääkseni Suomi itsenäistyi 1917 mutta siitä ja siihen liittyvästä kerrotaan vähemmin, jos mitään. On kuin että itsenäisyytemme alkoi edellisen sodan veteraanien tekojen kautta.

Totta sekin, tavallaan. Olisimme toki voineet menettää itsenäisyytemme. Se ei sitä totuutta kuitenkaan muuta että olimme jo silloin itsenäinen valtakunta.

Tammikuun 1918 aikana keväästä 1917 lähtien kiihtynyt vastakkainasettelu kärjistyi punaisten ja valkoisten väliseksi sisällissodaksi 27. tammikuuta 1918. Noin 12000 kuoli siinä välienselvityksessä.

On varmaan syitä miksi sitä ei haluta muistella. Melkoinen porukka valmiina liittymään osaksi Leninin Neuvostoliittoa ja sitten se toinen joukko joka sitä vastusti haluten olla itsenäinen valtakunta.

Ei ole mikään salaisuus että ensimmäisen maailmansodan jälkeen, Saksan kokeman tappion realisoitua kaikkien tietoisuuteen, jossa sen maan inflaatio oli hurjinta mitä koskaan oli ollut. Kuka kahvilaan meni ja katsoi hinnan kupilliselle niin sitten kun sen oli juonut oli jo uusi hinta.

Tavallaan 1918 oli se käänteentekevä vaikuttaja että Suomi ajatteli edetä saavuttamansa nk. itsenäisyyden kanssa ilman Saksan apua - ja kuningasta, siis sieltä Saksan maalta. Eli tuo onneton kuningas Friedrich Karl Väinämöiseksi, vai mikä se nimi nyt olisikaan ollut.

Kun Hitler sai sitten luotua kolmannen valtakunnan ja maan polviltaan jaloilleen, sekä järjestykseen niin Suomen porvarit ja valtaa pitävät, kuten nk. älymystö kääntyivät taas Saksan puoleen josta haettiin kaikki viisaus, osaaminen, kulttuuri jne. Se siitä itsenäisestä valtiosta.

Ja taas Saksa hävisi ja Saksalaiset Suomi neidon konsepteista. Ja mitä heltä siitä jäi maahamme, sen Neuvostoliitto siirsi itselleen.

Itsenäisyys?
II maailmansodan jälkeen Suomi oli sitten Neuvostoliiton lakeija, hännystelijä joka esitti aivan jotain muuta ulospäin, etenkin omalle kansalle.
Kekkonen, Kekkonen ja silleen ja kansalla oli ainakin kaskuja - Kekkonen, Karjalainen jne. kaskuja Venäjän liittyen, tai ilman. Ja kansa eli turvallisesti - sanoivat ainakin media ja sen tietolähteet. Nk. bilateraalinen kauppa kukoisti kuten monessa muussakin Neuvostoliiton alusvaltiossa.

Tuli Mauno Koivisto, kaskut eli vitsit loppuivat maastamme siihen ja Koivistolla oli aina WC lähettyvillä ettei käy nolosti. Viro, eli Eesti itsenäistyi eikä Suomi, siis Koivisto ollut valmis sitä tunnustamaan, ei vaikka Moskovan joukot olivat jo kaukana Baltiasta.

1991 Viro itsenäistyi ja on jo kaikessa mennyt ohi Suomesta. Kaukana ovat pilkkasanat ja kommentit - mutta Viro muistaa.
Meidän Mainio Mauno Presidentiksi: 27. tammikuuta 1982 ja jätti hommat 1. maaliskuuta 1994. Kokemusta oli ja asian osaamista Neuvostoliitosta ja sittemmin Venäjästä ei mitään. Niin kuin se maa hajosi ja pirstaloitui niin myös Presidenttimme maailmankuva. Oli reki vaan ei hevosta sen edessä.
1988-1989 alkoi Neuvostoliitto hajoamaan ja Mauno oli Koivikossa kuten sinne kuulumaton nisäkäs. Loppu on historiaa.

Hyvä ettei mies tuhonnut maamme itsenäisyyttä - mikä se sitten lienee ollut, se teko. Taisi olla osa sitä kabinetti itsenäisyyttä osana Neuvostoliittoa.
Joten alkoiko maamme itsenäisyys tuolloin? Todella itsenäisenä valtiona?

1994 Suomessa järjestettiin neuvoa-antava kansanäänestys Suomen liittymisestä Euroopan unioniin. Se oli kuitenkin vain neuvoa antava ja Suomen EU-jäsenyys astui voimaan 1. tammikuuta 1995.

Ja siihen päättyi taas uudelleen Suomen itsenäisyys.

Joten, tuo Suomen itsenäisyys? Se on moni mutkainen ja monivaiheinen juttu jossa ei ole ollut kovinkaan pitkää jatkumoa - todella itsenäisenä valtiona. Eikä Suomesta taida enää tulla, sellaista itsenäistä valtiota.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti