perjantai 3. kesäkuuta 2011

Valmista ei tule jos ei tee mitään

Menee jo toistamiseksi - valitteluni noista krampeistani - nyt olkapäissä unohtamatta muita paikkoja. Aamulla otin Burana 600 ja ei kun menoxi.

Muutama tunti meni tekemättömän kohteen kanssa - olin tyystin unohtanut sen kohteen. Kyseessä on sokkelin päälle tuleva bitumi kaistale ja sitten 2x4 jonka päälle tuli lattiapalkki. Nyt oli käynyt niin että se lattiapalkki oli jo siinä ja alla sitten vain tyhjää.
Sen fiban korjaaminen onnistui oikeasti ihan loistavasti.

En saanut sorvatuksi taljaa, eli sitä väkipyörää - ja toisaalta - mihin olisin sen toisen pään sitten kiinnittänyt kun viinimarja pensas ei varmaan olisi ollut kovinkaan onnistunut vaihtoehto.
Enkä lähtenyt nostamaan sitä - joten miten se sitten tehdään?

Katsoin että laitan lattialankun päälle tuon alasidepuun, ja tein niin. Sitten vain nostin niitä runkotolppia pystyyn. Alasidepuussa pääsin ampumaan naulat runkotolppaan - apulauta väliin että sain jaon oikein ja että tolpat pysyivät pystyssä kunnes sain yläsidepuun päälle ja taas naulaamista. Nyt se seinä on sitten pystyssä, "and no sweat and low perspiration".
Viimeinen seinä on nyt lopulta valmis ja nyt sitten vain tekemään kattoa jotta päästään harjakaisiin :-)
Talon päädyssä, toisessa kerroksessa on vielä ulkolaudoitus.

Sitten tuli hiki. Päädyin pohdinnoisani poistamaan talon päädyn ulkolaudoituksen. Siitä ei olisi ollut kuin harmia, joten se sai lähteä, siis kokonaan.
On se kumma miten tuollainen purku homma voi olla niin pahuksen työlästä!
Käytännössä kun etenin oikealta vasemmalle sain tehdä töitä sorkkaraudalla oikealla kädellä - melkoista rynkytystä ja vääntämistä ja samalla piti keskittyä oikeaan tasapainoon tikkailla - olin aika korkealla. Yhdessä laudassa oli muuten 5 naulaa!
Siinä se nyt on ilman ulkolaudoitusta. Vanhat eristeet näkyvillä, ohut styroksi jonka läpi  ampiaiset olivat tehneet kulkuaukon pesänsä. Takana kartonkia vaikka mistä pahvilaatikosta ja sen takana purua. Se tietää vielä monet suihkut.
Huomenna kaivan esiin niiden takaa talon runkotolpat joihin naulaan / ruuvaan vaakatuen. En nyt muista sen rakennustermiä. Tavallaan se on yhtä kuin yläsidepuu.
Kun se on tehty, sama korkeus kuin seinät, sen päälle tulee noin metrin, hieman toista runkotolpat. Toki sen alle tulee muutama runkotolppa vaikka tuo x-sidepuu on talon vanhoissa runkotolpissa kiinni.

Koska katosta tulee ns. Pulpettikatto koko pituudelta, noin 8 m pituudelta tulee siihen vaakatasoon yksi kunnon parru. Itse asiassa se on kertopuusta joka minulla on valmiina. Sen pintaan tulee vielä 2x5 parru. Se kokonaisuus toimii sitten kattopalkeille tukena, talon puolella. Talvella se ottaa vastaan myös melkoisen lumikuorman.
Osa siitä valmistuu jo huomenna, siis kattopalkit ja loput Sunnuntaina jolloin niittaan vielä aluskatteen niiden päälle jotta sisätilat pysyvät kuivina.
Niin ja tietty määrä poikittaisia lautoja saan myös tehdyksi - oikeastaan lankkuja joihin sitten ruuvaan kattopellit. Olisiko sen koko nyt noin 26x90 milliä? Jotain sellaista. Kun katto on valmis seinin tulee sitten tuulensuojalevyt.

Ajattelin että jos hyvin menee niin Sunnuntai iltana vietän "harjakaisia" ja Maanantaina ihastelen sitten kaikessa rauhassa aikaansaannostani -palautuen koko ruljanssista - ja harjakaisista vaikka pellit vielä puuttuvat. Toki ne on tuossa pihalla ja odottavat asennusta. Voi olla että niiden kanssa tarvitsen apua - mutta voi olla että en tarvitse.

2 kommenttia:

  1. Ihastuttavan tunnelmallinen puutarhakuva tuolla alempana.
    Oletkos valmistanut jo rakennuttajan sekä työmiehen puheen harjakaisiin ;o)?
    Pitkissä puheissa saattaapi suu kuivua ja kieli tarttua kitalakeen, jotta varaahan kostuketta ettei puhe mene puuropuheeksi.
    Hauskoja harjakaisia!

    VastaaPoista
  2. Kuvan "puutarhasta" - perinteisiä suomalaisia "viinipensaita" ja omenapuu joka mahdollisesti tuottaa tänä vuonna sen ensimmäisen sadon!

    Mitä puheisiin tulle - eukon kanssa ollan vain ja nautitaan tai sitten yritetään ylipuhua se toinen - tosin harvemmin - ehkä kerran - korkeintaan pari vuodessa koska sitäkin pitää tehdä ettei ihan pöpiksi tule.

    Puurot; ne on sitten han muita juttuja :-D

    VastaaPoista