lauantai 11. syyskuuta 2010

Totuus paljastuu ja kepitys alkaa

Ei se aina käy niin kuin ajattelee, ja tämän remontin yhteydessä ei kertaakaan ole käynyt niin.
Olin siinä oletuksessa että voin käyttää vanhaa sokkelia - ehkä joutuen korottamaan sitä hieman. Leveys 18 cm olisi ollut OK. Mutta - totuus oli toinen.
Tätä ei kukaan olisi odottanut
Sokkeli oli valettu pienten irtokivien päälle ja valuun oltiin uhrattu YKSI (1) harjateräs! Betonikin oli itse myllättyä - ties mistä ja se katkesi parista kohtaa kuin kuiva spagetti.
18 cm sokkeli olikin noin 13 cm
Itse sokkelin valu oli noin 13 cm ja sen sivussa oli ennen käytetty betoni-puukuitulevy. Tuotenimeä sille nyt muista.
Sokkelin valu oli noin 3 cm kuitulevyn päällä, ja leveys sen noin 5 cm paksuuden mukaan. Siitä se 18 cm.

Joten, nyt alkaa sitten "kepitys" eli linja ja korkomerkit talon kulmille. Laserini ei oikein toimi päivän valossa joten korot pitää merkata keppeihin kun ilta alkaa hämärtämään. Päivällä korot pitää katsoa vanhalla tavalla. Jos mahdollista, tarkistus sitten illalla laserilla.

Sitten otetaan se 80 cm kynsikauha ja kaivetaan vain uudelle anturalle paikka, joka ensin tiivistetään ja vedetään korkoon. Kun se on tehty laudoitus "L-jalalle" jonka alin osa on noin 700 milliä, paksuus 200. Se tietenkin raudoitetaan useammalla teräksellä kuin yksi. Sen alle ja ympärille noin 400 mm so-sepeli - tiivistettynä.
Samalla tulee kaivetuksi salaojalle ränniä sokkelin viereen.
Mitään ei saa täyttää ja peittää ennen kuin kaikki on tarkastettu ja merkitty pöytäkirjaan. Oli se sitten valettu antura, muuraus ja salaoja kaivoilla, se pitää olla näkyvillä tarkastajalle.

Sen päälle muurataan sitten 5 kerrosta harkkoja - niiden väliin riittää sitten "se YKSI harjateräs". 

Mikäli tuo sokkeli olisi ollut kelvollinen olisin voinut siirtyä ensi viikon lopulla talon pystytykseen. Nyt se ei oikein onnistu.
Nyt joudun aluksi "pressuttamaan" vanhan osan seinät jotka ovat alttiin säälle - eli sateelle. 

Piippu nurin
Piippu kaatui tavalla joka hieman hämmensi minua. Sain kauhan haluamaani kohtaan, varovasti kun kone hieman keikkui. Siirsin kauhan piippuun kiinni ja valmistauduin käyttämään tilttiä, eli kauhan kallistusta aloittaakseni kaadon - mutta ennen sitä - kun kauha kohtasi piipun, se kaatui!
En sitten sitä oikein ihmetellyt kun näin missä kunnossa pellit olivat - täysin nokiset - eli savu oli tullut piipun muurauksen saumoista ennen aikojaan ulos. Hyvä myrsky olisi voinut kaataa sen, tai kun nokikolari olisi kiivennyt sitä sutimaan!
Kun sitten aloin kauhomaan tiiliä kierrätykseen totesin että niiden kierrätyksen maksimimäärä oli jo tullut tiensä päätyyn - täysi umpikuja. Suurin osa tiileistä yksikertaisesti vain mureni aika pieniin osiin.

PS. Nyt aletaan viettämään "sapattia". Hetken päästä lähdetään naapurin rantasaunaan - uimaan en mene - ja sitten lohdutan itseäni sillä Wiskey pullon sisällöllä ;o)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti