torstai 19. elokuuta 2010

Harmaaveden puhdistus

Nyt sitten muutama sana siitä imeytysjutusta(ni)

Kyseessä on Suomalaisen UPONOR tuote, tehty suomessa. Tuotenimiltä "Mökkikaivo" ja "Saunakaivo". Kirjoitin jo miksi valitsin tämän tietyn tuotteen.
Mökkikaivo ottaa vastaan "mökistä tulevan veden". Se on täysin umpinainen. Saunakaivo nimensä mukaisesti ottaa vastaan saunasta tulevan veden. Se ei ole "umpinainen". Säiliön alempi puolisko on reijitetty joiden kautta vesi imeytyy maahan.
Ne voidaan yhdistää toisiinsa, pienellä putkella Mökkikaivo Saunakaivoon.  Kun mökkikaivo täyttyy vesi alkaa siirtymään saunakaivoon ja sitä kautta imeytykseen maahan. Mökkikaivon raskaammat osat vajoavat pohjalle ja rasva jää kellumaan pinnalle.
Mökkikaivossa oleva T haara tekee sen etteivät pinnalla olevat epäpuhtaudet siirry imeytykseen.
Kaikki hyvin, vai onko?
Yllä oleva valokuva kohteesta on sisällöltään seuraava:
Kaivoin säiliöille ja imeytyskentälle niin syvän montun kun oli mahdollista. Vastaan tuli liian suuri kivi, juuri säiliöiden alle joten korkeudeksi, eli syvyydeksi jäi se minne pääsin. Se ei ole niin syvällä mitä halusin mutta eristeillä uskon että homma toimii. Lisäksi suojakerrokset sivuille ja päälle.

Oikealla oleva säiliö on se "Saunakaivo" ja vasemmalla oleva on sitten se "Mökkikaivo". Valkoinen putki on varattu, kuten asian olen ilmaissut - ylivuotoon. Se tulee käyttöön jos alla olevat kaksi 110 mm putkea eivät riitä. Niiden alla on n. 30 cm salaojahiekkaa ja hieman päällä. Sen pääle tuli noin 30-40 cm hiekkaa jonka päälle laitoin 50 mm routaeristeen, myös kaivannon sivuille. Pinnan peitin hiekalla jonka päälle laitoin sitten eristekankaan ja peitin sillä mikä oli kaivettu pois - ilman isompia kiviä. Pitää olla hurjan pitkä ja kova talvi ilman lunta jos imeytys jäätyy.

Säiliöt jäivät peittämättä kun odotin kahta putkea, siitä minulla nyt ei ole valokuvaa. Unohdin koko valokuvaamisen kun hermostuin totaalisesti siihen minkä huomasin.

Tässä on jotain täysin vialla!
Oikealla oleva putki pitää olla korkeammalla kuin
se vasemmalla oleva yhdisteputki.

Mökkikaivo, kuten se toinen toimitettiin kahdessa osassa. Saunakaivon osat liittyivät toisiinsa ilman tiivistettä ja pultteja, joustavilla kynsiliitoksilla. Mökkikaivon yhdistämisessä, kuvassa oikealla, siihen tuli lisäksi kumitiiviste ja ruostumattomat pultit. 12 reikää, ja sain 6 pulttia, 12 välilevyä ja ei yhtään mutteria.
Kun reklamoin äkäisesti ja turhautuneesti sain postissa seuraavaksi päiväksi myyjältä, Mikkelin K-Raudasta uuden kiinnitys satsin.
UPO lähetti myös kun soitin sinne. Posti toi sen sitä seuraavana päivänä, kotiovelle.

Kun istuin tupakalla ja katselin kaivoja tajunnassani alkoi aktiviteetti joka lopulta herätti minut. Siihen meni hetki mutta sitten kaikki oli selvää. Katsomani kaivosysteemi ei vain toimi, ei ollenkaan!
Oikealla oleva putki, 75 mm talosta säiliöön on ALEMMALLA kuin poistoputki imeytykseen!
Korkeusero noin 75 mm tai hieman enemmän. Se tarkoittaa sitä että viemäriputkessa on vettä taloon päin helvetin monta metriä! Ja talvella se ei todellakaan ole sitä jota kukaan haluaa.

UPO sanoi että irrota sen kaivon yläosa ja käännä ympäri jolloin saan kaivon yläosan korkeamman reiän viemäriputkelle.
Hyvä, paitsi kun irrotin kaikki pultit en vain saanut niitä kynsilukituksia yksin auki. Päädyissä yhdet ja kullakin sivulla kahdet. Se ei vain onnistunut joten otin kaivinkoneen ja nostin koko säiliön pois, jossa jo oli noin 200 litraa vettä jotka tyhjensin pois.
Pistin sitten tyhjän säiliön takaisin, tein uuden pedin ja säädin korkeuden niin että putki tyhjenee säiliöön. Pelivaraa ei pahemmin ollut. Sain nostetuksi sitä ehkä noin 45 milliä

Jotta kjoko homma olisi mennyt nappiin, minun olisi pitänyt laskea toisen säiliön pohjaa vastaavalla määrällä. Se vain ei enää ollut mahdollista koska olin jo peittänyt imeytyksen putkiston!

Nyt tuloksena on se että säiliöt yhdistävä putki on aina täyttynyt vedestä, se kun nousee ylöspäin.

Noiden kaivojen "yhdistäminen" on ns. idioottivarma juttu. Saunakaivossa on vain yksi avoin liitos, mökkikaivoon. Myös ohjeet tuovat saman esiin eikä missään tule esiin se että säiliöillä pitää olla eri korkeus. 
Tehdasasetusten ja ohjeiden mukaan viemäriputki kaivoon ei koskaan tyhjene. Vesi ei purkaudu vapaasti kaivoon, siten mahdolliset raskaat yhdisteet, kuten tiskauksesta tulevat eivät valu vapaasti kaivoon, kuten rasva vaan ne jäävät putkeen, tukkien sen sitten jossain vaiheessa.

Ylös nousevat Jatkoputket puuttuvat

Sitten tuli toinen ongelma joka sai käämini käryämään ja kondensaattorini paukkuivat. Se ei ollut se etten saanut jatkoputkia säiliöihin. Ilman niitä en voinut peittää niitä ja tasata maata.
 Ne putket ovat tyhjennystä varten ja tarkastusta varten.
Kuvassa oleva "reijällinen" juttu on kansi jossa ei ole reikiä. Se otetaan pois ja putki pistetään siihen. Kun rutisin puuttuvista putkista oikein sydämeni pohjasta UPOn tuotevastaavalle hän lupasi lähettää putket suoraan minulle, kotiin - ja ne tulivat. Vetosin aina siihen 100 km ajomatkaan, Mikkeliin ja takaisin.

Mutta se putki EI vain mennyt reikään. Ja taas soiteltiin. Ohje oli että leikkaa säiliössä oleva putki heti kavennuksen alla olevasta "renkaasta", valussa olevasta merkistä.
No, minä hain sahan ja leikkasin. Ei se toiminut, ei ollenkaan ja kun näin syyn, silloin minulla todella - rutisi päänupissa. Käämit olivat jo siinä kunnossa etteivät ne edes kärähtäneet ja kondensaattoritkin olivat paukkuneet toinen toisen jälkeen - nyt alkoi itse kytkentälevyt hajoamaan!

Ei kun puhelimeen ja sitten uudet ohjeet. Ei se mitään, leikkaa alempaa ja putki menee siihen. Laita sitten tiivisteliimaa ja pistä ruuvit läpi ettei putki mulahda kaivoon. 
Tein sitten seuraavana päivänä kuten sanottiin. Onneksi minulla oli sopivat rosteriruuvit saatavilla. Löysin säiliössä olevasta putken pätkästä ohuen "viivan" joka ei peittänyt koko putkea. Ja SE oli jokin valuvika! Onneksi sain sen putken siihen ja kiinni, ja tiivistetyksi.
Se toisesta säiliöstä, edellisestä leikkasin liian "korkealta" eikä putki mennyt siihen, joten leikkasin uudelleen alempaa.

Sanoisin selityksenä edelliseen sen että tuo putken pätkä säiliössä on KARTIO, kaveten ylöspäin.
Kun sen sahaa poikki oikeasta kohdin, sahattuun osaan jatko putki menee kuten pitää, halkaisijat osuvat kohdalleen ja tiiviste toimii. Se sahattu osa "käännetään", jatkoputki sisään ja sahattu osa sitten säiliössä olevaan putkeen.

Siihen EI ole ohjeita, ei missään muodossa, ei sahauslinjoja säiliön putkenpätkässä eikä kirjallisesti.

Edellinen on jotain jota voi odottaa halpatuotteiden kauppojen halpatuotteista - mutta EI KOTIMAISESTA yrtityksestä, ei ikuna, kuuna päivänä!
Mutta, totta se vain on.

PS. EN TODELLAKAAN halua mitään tällaista! Niin, en edelliseen liittyen kirjoittanut ihan kaikkea. Se olisi ollut jo liian makaaberia - myös UPOlle.