tiistai 11. elokuuta 2009

Ukko kesäleskenä tontilla

Välikuulumisia lukijoille

Puutarha kukoistaa


On se sitten niin että kaikkea sitä tulee tehtyä kun yksin jää, kesäleskenä tontilla kun eukko lähti kesken unien mustikkaan.

Eukko lähti aamulla ennen seitsemää Puumalaan mustikkaan (alla kuva Puumalan sillasta), ja paluu alkoi noin viiden maissa.


No - ei sitä nyt ihan yksin oltu. Aamu kun oli sopivan vilpoisa keräsin sekaisin olevia mäntytukkeja kahteen kasaan, pysyvät paremmin kuivumassa. Meinas tulla hiki siinä askareessa.

Niin, ja kävin kaivamassa muutaman kottikärryllisen maata, tulevan verstaslaajennuksen sokkelille.

Alkujaan päätin tehdä vain muutaman anturan sopivin välein, mutta päätin sitten muurata ehjän anturan. Myöhemmin tulin siihen tulokseen että en tee lautalattiaa vaan tilaan betonikuorman - kuorma maksaa 140 (betoniasemalta tänne ja takaisin) ja kuutio reilut 90.

Kun sen sitten teen valan samalla tulevan autotallin lattian vaikka rakennan sen valmiiksi myöhemmin.


Kuva: Ukko tonttuilee itsenä kaivoon (noin 5-6 m syvä)


Siiten poimin sitten reilut 10 litraa mustaherukkaa joita nyt mehustelen, ja olen "siivonnut" jälkiäni keittiössä, kun valmistelin siinä sivussa ruokaa.


Aamupäivällä kävi naapuri kylässä ja totesi että hänen ymmärryksen mukaan olen taitava rakentaja, joten hänellä olisi yksi projekti joka pitäisi saada valmiiksi. 4x3 m kokoisen keittiön lattiaan laudat.

Kävin sitten iltapäivällä katsomassa millainen homma olisi ja sovittiin projekti ja hinta.


Eilen olin sitten kaivossa - vesikaivossa - siinä josta saamme juomaveden.

Vesipumppu alkoi käymään niin levottomaksi että päätin pistää asian kerrasta kuntoon.

Lainasin alumiiniset jatkotikkaat naapurilta, joiden veteen jäävän osan vaimo pesi Tolulla. Irrotin imuputken ja kuten arvelin, takaiskuventtiili oli siirtynyt kaksisuuntaiseen liikenteeseen, ja se ei ollut hyvä juttu - ainakaan mitä vesipumpun toimintaan tulee.


Kuva: uskomaton "tukirakenne" imuputkelle. Samalla selvisi syy kaivoveden oudolle bakteeripitoisuudelle.


Olin ostanut uuden ennakolta ja samalla mansetin WC pöntön liittämiseen viemäröintiin. Päätin vaihtaa tilalle uuden pöntön jonka olin ostanut jo toista vuotta sitten.

Se saamarin muovinen mansetti maksoi enemmän kuin takaiskuventtiili! Mansetti oli 15.80 ja venttiili 12.27 vaikka on metallia ja monimutkainen rakenne. RST sihtikin maksoi "vain" 4.21.


Tietenkin putki oli alkujaan asennettu väärin ja samalla oli tehty oma viritys jolla oikaistiin putken kaareutuminen. Siinä oli käytetty metsästä katkaistu koivun rankaa, eikä sitä oltu edes kuorittu! Nyt selvisi syy siihen yhteen outoon bakteeripitoisuuteen - toki pieneen ja vaarattomaan - kun teimme vesitutkimuksen. Sekin tutkimus maksoi viime kesänä noin 170 euroa. Se viritys - kiinnitetty ilmastointiteipillä oli yksi idioottimaisimmista virityksistä jonka olen täällä kohdannut.


Kuva: Eukko lajittelee kolmen vaon perunat.


Päätin eilen kaivaa ylös 3 vakoa perunaa - joista osa oli jo aikaisemmin poimittu. Ne olivat varhaiset lajit joita kasvatettiin aluksi harson alla. Arvioimme että niitä riittää nyt ainakin Jouluun asti.


Niin, säätiedot lupailivat Keskiviikosta Sunnuntaihin sadetta ja ukkosta. Olin suorastaan onnellinen - vettä kun kaivataan. Sitä on tullut muutaman kerran mutta enimmillään vain 2 milliä, pääasiassa 0.5 kerran viikossa. Nyt tulisi kunnolla ja saisin muutaman kuution tyhjät säiliöt täytetyksi - vaan miten kävi?

Uudet ennusteet lupailevat vain lisää aurinkoa ja mahdollisesti jonkun pienen kuuron! Ja sekin vain yhtenä päivänä.


Olen aina ihmetellyt noita sääennustuksia ja niiden tekijöitä - ja ihmettelen edelleenkin. Mihin helvettiin ne miljoonat ja miljoonat ovat itse asiassa huvenneet kun ovat päivittäneet huippu tietokoneet ja ohjelmat itselleen.

Huipputietokoneet, ohjelmat, satelliiteista tulevien tietojen maksaminen ja ties vaikka mitä tuntuu menevän kuin Kankkulan-Kaivoon.


Kuva: Komia on silta Puumalassa


Turhauttavinta on - itse asiassa raivostuttavinta on päivän, tulevien päivien työn suunnittelu. Jotkut työt edellyttävät "kuivaa" muutamaksi päiväksi tai ainakin pariksi ja sitten luvataan sadetta joka ei sitten tule.


Että silleen tällä kertaa.

4 kommenttia:

  1. Tuosta työlistasta tuli mieleen Severi Suhosen laulu renkinä olemisestaan. Siinä tarinassa isäntä käski rengin töihin mm. "... nipsi turnipsit mennessäs, laita sauna lämmitä tupaksi pannessas ja kynnä pari sarkaa huilatessas mutta älä viivy kauan reissussas" tai jotain sinnepäin. http://www.youtube.com/watch?v=aTo0n_Y3m_s
    No mutta kukapa Sinulla isäntänä, talollinen mies.

    VastaaPoista
  2. Juu,

    SIINÄPÄ HYVÄ VASTAUS, sanoi "isäntä" eli eukko kun miettimään jäin ja luin hänelle kommenttisi.

    VastaaPoista
  3. Pekka,

    Poekkesin tuolla uutuupissa - ja mitä sanon,
    --- jätetään nyt huoastamasta niitä jos noita ...

    Muistan hyvin kyseisen kappaleen - muistan jopa osanneeni sen joskus - se OLI todellista kuunneltavaa MUSIIKKIA, nyt se kaikki on aivan jotain muuta.

    PS. Kun haluamiani videoita en ole vielä onnistunut tallentamaan YouTube'sta täytyy avata oma bookmark kansio kaikilla alahakemistoilla jotta löytää heti oikeaan osoitteeseen.

    PS. Odotetut "hurjat sateet" ovat jääneet lukemaan 3.7 - harmittaa.

    VastaaPoista
  4. Ja TAAS kommentoidaan, ;)

    Jäin linkittymään ydestä esityksestä toiseen Severin lauluihin - ja samalla avasin bookmarkin niille - alkuun hierrarkisesti kansiot.

    Tuli ihan "lapsuus mieleen" vanhalle tontulle.

    PS. Kuten jo tuli sanotuksi - monet kappaleet hyvin tuttuja - joita itse nuorempana renkuttelin.
    Kun piti kopioida.

    VastaaPoista